Lees het hele artikel hier.

TEDxAmsterdamWomen gelooft dat innovatieve, ondernemende vrouwen op een unieke manier kunnen bijdragen aan verandering. Juist daarom zijn de Startup Awards in het leven geroepen, waarmee ondernemers de kans krijgen hun idee van de grond te krijgen. Na een strenge selectie zijn er nu drie startups op Kickstarter te vinden voor de aftrap van hun eigen crowdfundingcampagne: Rooflife, Didactique en The Influencers Movement. Waar staan zij voor en wie heeft volgens jou de toekomst?

De drie finalisten

De drie overgebleven startups proberen vanaf vandaag op Kickstarter via een crowdfundingcampagne zo veel mogelijk steun te vergaren voor hun idee. Didactique ambieert een online platform voor bijlessen, Rooflife wil met groene daken steden gezonder maken en The Influencers Movement (TIM) ziet potentie in het linken van beeldbepalende bloggers en het bedrijfsleven. Deze bijzondere startups dingen alle drie mee naar een fantastische prijzenpot, waaronder een reis naar New York, strategische begeleiding van ING en PricewaterhouseCoopers én een half jaar lang de luxe van een assistent(e) via Secretary Plus.


Intensieve voorbereiding op de crowdfundingcampagne

De afgelopen maand hebben de drie startups zich intensief voorbereid op de crowdfundingcampagne: de woorden ‘rollercoaster’ en ‘energiebom’ vielen regelmatig bij het beschrijven van het proces dat aan de lancering op Kickstarter voorafging. De jonge ondernemers zagen allemaal in hoe belangrijk het is om hierbij hulp te vragen aan hun voorgangers. Myrthe van TIM: ‘We gingen het gesprek aan met ondernemers die de stap naar crowdfunding al hadden gemaakt – zowel succesvol als niet-succesvol’. Maar ook de bestaande achterban werd geraadpleegd: ‘We vroegen klanten en influencers wanneer zij bereid zouden zijn om te ‘funden’. Met de lessen uit deze gesprekken zijn we tot een strategie gekomen.’


Veel enthousiaste reacties

TEDxAmsterdamWomen Startup Awards zorgde voor veel aandacht voor de vrouwen en hun ideeën, zowel vanuit de media als het publiek. Danique, oprichter van Didactique: ‘Een artikel in het Financieel Dagblad heeft veel losgemaakt. Ik heb de week na de awards veel telefoontjes gehad van mensen die interesse hadden, zowel investeerders als docenten, studenten en ouders.’ Iets wat Myrthe kan beamen: ‘De deelname van TIM aan het event heeft er niet alleen voor gezorgd dat wij een prachtig podium hebben gekregen om ons verhaal te vertellen, het heeft ons ook net dat zetje gegeven om op korte termijn heel grote stappen te maken’. Ook Tessa van Rooflife waardeert de enthousiaste reacties die ze ontvingen en de mensen die ze hebben ontmoet: ‘Het is ontzettend leuk om de plannen te horen en deze ondernemers met dromen te ontmoeten’.


Hard werken aan de volgende stap

Het blijft echter hard werken om de volgende stap te zetten in de strategie en genoeg aandacht te besteden aan de campagne. Danique: ‘Aangezien mijn offline bijlesinstituut nog gewoon doorliep en ik als enige finaliste in mijn eentje ben, was het veel en lang doorwerken om te zorgen dat de Kickstarter-campagne op tijd gelanceerd werd en ondertussen ook het platformdoor te bouwen.’ Ook TIM worstelt met het verdelen van de aandacht. Myrthe: ‘Om eerlijk te zijn is het een gigantische uitdaging om in drie weken tijd een Kickstarter-campagne op te zetten en daarnaast ook nog eens de reeds lopende business draaiende te houden. Maar, dít is waarom we zijn gaan ondernemen!’

Hoewel het dus een strijd wordt tussen drie zeer gemotiveerde concurrenten, blijft Daniqueer nuchter onder: ‘Het zijn allemaal aardige meiden met goede ideeën. Ik gun het ze allemaal. Nee, ik heb nog zeker niet gewonnen!’