Bijles, het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bijles bureaus schieten als paddestoelen uit de grond maar wat de kwaliteit van die bijlesdocent is en of het écht zoden aan de dijk zet weet niemand. Ouders lijken als makke schapen elkaar te volgen en de nummers van dubieuze bijlesdocenten worden langs de lijn van het hockey- of voetbalveld aan elkaar doorgegeven. Danique Wiltink, onderwijskundige en oprichtster van Nimbles vertelt over haar ervaring, de onzin van bijles en groepstrainingen én de opkomst van private tutoring in Nederland.


Waarom bijles niet werkt

Bijles en citotraining, hoe zinvol is dat?

De bezuinigingen in het onderwijs hebben tot gevolg dat er steeds minder persoonlijke aandacht is voor het individuele kind. Daarnaast is de prestatiedruk bij kinderen soms al op jonge leeftijd te merken. Ouders sturen om deze reden hun kroost tegenwoordig massaal naar bijles of groepstrainingen die met hippe termen als citotraining, nio-training, brugklastraining of examentraining in de markt worden gezet. Deze (veelal dure) trainingen worden vaak in groepsverband gegeven en of het werkelijk waarde toevoegt valt te betwisten. 

"Als je kind bijles nodig heeft, ben je al te laat. Een private tutor voorkomt dat bijles nodig is."

Voorkomen is beter dan genezen
Als onderwijskundige met mijn eigen praktijk testte ik de afgelopen jaren met verschillende vormen van begeleiding voor kinderen. Mijn constatering? Ieder kind is anders, heeft een ander startniveau, andere behoeften maar ook andere voorkeuren. Wat voor Sophie werkt hoeft voor Manuel helemaal niet te werken. En als Sophie en Manuel met Pieter en Isa in een groepje worden gezet is het effectieve leerrendement zeer minimaal.

private tutoring bij nimbles


Voor mij is groepsbegeleiding in welke vorm dan ook afgeschreven. Dan maar kiezen voor bijles? Is er iets bij te spijkeren dan?
Nee, is het antwoord bij 75% van de kinderen. Zij lopen niet achter maar zouden wel graag wat persoonlijke aandacht willen. Extra uitleg of iemand die met ze meekijkt en leert hoe ze moeten leren. Ik ging op onderzoek uit en keek hoe ze dit probleem in andere landen oplossen. Zo kwam ik in aanraking met private tutoring.

"Een private tutor is als een personal trainer voor je huiswerk"

Personal trainer voor je huiswerk
Private tutoring is wekelijks een paar uur extra preventieve aandacht en begeleiding voor je kind(eren) aan huis. Het is een combinatie van huiswerkbegeleiding, bijles en coaching waarbij het kind vooral werkt aan het ontwikkelen van studievaardigheden en zelfvertrouwen. Zie het als een personal trainer voor je huiswerk. Een vorm van preventieve begeleiding die er voor zorgt dat bijles niet meer nodig is want als je bijles nodig hebt ben je eigenlijk al te laat. 

De beste begeleiding voor mijn kind
Op Nimbles kies je als ouder zelf de tutor voor je kind. Wij delen onze zeer streng gescreende tutoren op in drie groepen:

  • Tutor: Tot 2 jaar werkervaring en geschikt voor leerlingen die graag wat extra ondersteuning willen maar niet bijgespijkerd hoeven te worden
  • Senior tutor: 3 tot 5 jaar werkervaring en geschikt voor leerlingen die intensief willen werken aan een specifiek vak of hun studievaardigheden
  • Professional: Dit zijn de specialisten. Professionals zijn gediplomeerde docenten, remedial teachers of orthopedagogen. Zij worden vaak ingezet bij leerproblemen zoals dyslexie of dyscalculie. 

"De leerkracht van je kind kies je niet zelf, de private tutor wel." 

Regie in handen
Wij geven ouders weer de regie in handen, bieden ze de mogelijkheid om zelf een tutor voor hun kind te kiezen uit de streng gescreende tutoren in ons netwerk. Zo maken wij private tutoring toegankelijk voor veel meer kinderen en zorgen wij ervoor dat zij weer het vertrouwen in zichzelf terug krijgen en zonder stress naar school toe gaan. 

Nimbles is op dit moment actief in Rotterdam en Amsterdam en gaat zeer binnenkort uitbreiden naar Den Haag. Ben jij ook op zoek naar een private tutor voor je kind of wil je de mogelijkheden van een private tutor ontdekken? Neem een kijkje op onze website of bel onze klantenservice op 020-2217181 voor gratis advies. 

Comment