Welke normen en waarden je jouw kind wilt bijbrengen, is voor elke ouder anders. Het sturen van gedrag van kinderen is uitgebreid onderzocht. Bewezen is dat kinderen die positief worden opgevoed, zich zelfverzekerder voelen en weinig risico lopen op het ontwikkelen van gedragsproblemen. Voor ouders die positief opvoeden geldt dat zij het ouderschap plezieriger vinden. 

De vijf basisprincipes van positief opvoeden.

hoe voed ik mijn kind goed op?

1. Veilige en stimulerende omgeving. 

Jonge kinderen hebben een veilige omgeving nodig om te spelen en te kunnen ontdekken. Een veilige omgeving zorgt er ook voor dat ouders meer ontspannen zijn wanneer hun kind op ontdekkingstocht uitgaat. Een stimulerende omgeving heeft tot gevolg dat kinderen uitgedaagd worden om hun vaardigheden te ontwikkelen. Hiervoor is echt niet het duurste speelgoed nodig. Let op: kinderen die zich vervelen zullen zich ook sneller misdragen.

2. Leren door positieve ondersteuning

Vertel een kind niet constant wat hij niet moet doen of waar hij niet aan moet zitten maar benadruk juist het positieve gedrag. Aandacht geven als ze iets doen wat jij als ouder goed vindt, vergroot de kans dat ze het weer zullen gaan doen. 

3. Aansprekende discipline

rust reinheid en regelmaat

Ben consequent en vastberaden als je kind gedrag vertoont dat jij niet wenselijk vindt. Je kind leert hierdoor waar de grenzen liggen en wat de consequenties van zijn gedrag zijn. Benadruk bij het bespreken van regels vooral wat je wel wilt en leg minder nadruk op wat je niet wilt.

4. Realistische verwachtingen hebben

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Zelf kinderen die dezelfde leeftijd hebben kunnen in cognitieve en sociale ontwikkeling erg verschillen. Ieder kind maakt fouten en doet dit meestal niet met opzet. Wees realistisch in de verwachtingen die je van je kind hebt. Iets waar jij als ouder erg goed in was, betekent niet dat je kind dit ook is. 

5. Zorg voor jezelf

Je hoort wel eens: relaxte ouders, relaxte kinderen. Hier zit een kern van waarheid in. Als je niet gestrest bent is opvoeden leuker en makkelijker. Als je af en toe tijd voor jezelf neemt zal je zien dat je rustiger en geduldiger bent als je kind dat nodig heeft. Rust, reinheid en regelmaat is belangrijk voor kinderen maar zeker ook voor ouders. 

Wil je meer weten over positief opvoeden? Kijk dan op www.positiefopvoeden.nl 

 

Comment