Lezen is voor veel kinderen een moetje, ze spelen vaak liever op hun ipad of spelcomputer. Echter, veel lezen is ontzettend goed voor de woordenschat en taalontwikkeling van jonge- maar zeker ook oudere kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kind lezen leuk gaat vinden? Hier vijf tips voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd.

bijles lezen rotterdam en amsterdam

1. Begin zo vroeg mogelijk

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd veel zijn voorgelezen, meer gemotiveerd zijn om te leren lezen. Deze kinderen zijn vaak taalvaardiger en hebben een beter tekstbegrip dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. Vergeet niet dat oudere kinderen het vaak ook heerlijk vinden om nog voorgelezen te worden.

2. Hints
Wie kent dit spel van vroeger niet? Laat je kind een stukje van een verhaal lezen en daarna beeld jij uit wat er gelezen is. Dit doe je erg grappig en overdreven. Je kan dit ook om-en-om doen, dat jij leest en je kind daarna mag uitbeelden. Hoe grappiger jij het verhaal zal uitbeelden, hoe meer je kind zal willen lezen.

tips om te leren lezen bij kinderen


3. Knutsel een duizendpoot
Knutsel samen het hoofd van bijvoorbeeld een duizendpoot. Voor elk gelezen boek mag je kind een pootje knutselen en erbij plakken. Dit stimuleert natuurlijk enorm om flink te lezen en zo de duizendpoot zo lang mogelijk te maken.


4. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Laat zien dat je zelf ook graag leest. Ga samen in de tuin zitten of lekker lui op de bank liggen. Maak het gezellig met gezonde smoothies, lekkere hapjes en ga samen relaxed liggen lezen. Bespreek na het lezen waar het verhaal over ging, dit is een goede oefening om tekstbegrip te stimuleren.


5. Strips zijn zo gek nog niet
Laat je kind af en toe ook strips lezen. Je zal verbaasd staan van de impact van strips zoals Donald Duck of Asterix en Obelix op de woordenschatontwikkeling van jonge kinderen. 
 

 

1 Comment