Kinderen met ADHD hebben veel behoefte aan structuur. Helaas is dit precies wat ze zelf niet goed kunnen creëren. Wat extra begeleiding met school- en huiswerk is daarom belangrijk. 

Maar hoe help je een kind met ADHD het beste bij het maken van huiswerk? Wij hebben een paar tips voor je.


1. Help ze met hun ochtendroutine

Als je kind ’s ochtends naar school gaat, is het belangrijk dat je helpt om de ochtend zo makkelijk mogelijk te maken. Het begint allemaal de avond ervoor: leg een stapeltje kleding klaar voor de volgende dag en doe de benodigde boeken alvast in de tas. Zo heeft je kind ’s ochtends genoeg tijd om zich klaar te maken en een goed ontbijt te eten.

2. Help ze met hun huiswerkroutine

Richt een speciale huiswerkplek in. Hier moet zo min mogelijk afleiding zijn in de vorm van mensen, televisie, telefoons en spelletjes. Geef je kind wat langer de tijd om huiswerk te maken en wissel dit af met veel korte (en leuke!) pauzes. Geef je kind een snack na schooltijd en laat hem/haar een paar minuten spelen voordat het huiswerktijd is. Pauzeer tijdens het huiswerk maken een aantal keer om je kind wat leuks te laten doen. Moedig aan, maar laat hem/haar wel zelf het werk doen.

3. Betrek ze bij het maken van schema’s

Zorg ervoor dat je kind het gevoel heeft betrokken te zijn bij de dagelijkse dingen, en dat hij/zij invloed heeft op het invullen van de dag. Maak samen schema’s en

4. Focus op inspanning, niet alleen op cijfers

Vergeet niet dat je kind een net iets andere benadering nodig heeft dan een kind zonder ADHD. Geef je kind een beloning als het huiswerk gedaan is, niet alleen als de rapportcijfers goed zijn. Je kunt natuurlijk prima een extra beloning geven als de cijfers goed zijn, maar vergeet niet dat je kind  ook heel hard heeft gewerkt om het huiswerk af te krijgen.

5. Laat voelen dat je trots op je kind bent

Kinderen met ADHD hebben veel behoefte aan lichamelijk contact. Knuffel ze, leg een hand op de schouder of ga een potje lekker ravotten met elkaar. Beloon met goede woorden en een glimlach als je kind goed bezig is.

6. Wees lief en heb geduld

Accepteer dat je kind een concentratieprobleem heeft: wees niet ongeduldig of snauwerig als hij/zij een fout maakt. Geef inzicht en laat zien wat er precies fout is gegaan. Maar focus vooral op hoe je kind het de volgende keer beter kan doen.  

7. Leer lezen en schrijven met elkaar, letterlijk.

Laat je kind mooie/toffe/bijzondere boeken uitzoeken in de bibliotheek en laat het verhaal aan je voorlezen of lees het boek samen. Moedig aan om vragen te stellen, discussieer, evalueer en laat je kind het verhaal uitleggen in zijn/haar eigen woorden. Deel ook dingen die je zelf leest en/of doet, en praat er met elkaar over.

8. Op de middelbare school

Geef ieder vak een andere kleur en maak afspraken met de docenten over huiswerk. Laat de docent bijvoorbeeld de agenda controleren, of zorg ervoor dat de docent jou de huiswerkopdrachten van je kind mailt. Is het niet te organiseren? Dan is het raadzaam om een private tutor in te schakelen om wat extra ondersteuning te geven aan je kind.

Bij Nimbles kun je een private tutor inschakelen die gespecialiseerd is in huiswerkbegeleiding bij kinderen met ADHD. Via nimbles.com geef je aan of je kind speciale begeleiding nodig heeft vanwege een gedragsstoornis, en wat dat precies voor gedragsstoornis is. Zo vind je zonder al teveel moeite een private tutor die perfect aansluit op de behoefte van je kind.

Bron: childdevelopmentinfo.com

Comment