Een gevoelig typetje, een sterrenkind of nieuwetijdskind: in de volksmond ook wel bekend als hoogsensitief. Het zijn veelal hoogsensitieve kinderen die last hebben van een labeltje in de trui, moeite hebben met veranderingen, zich terugtrekken op hun kamer, snel huilen na een terechtwijzing en zeer gevoelig zijn voor pijn. Dat deze kinderen juist heel creatief zijn, oog hebben voor detail en sterk intuïtief kunnen zijn, wordt minder vaak benoemd.

Zo’n 15 tot 20 procent van de kinderen is hoogsensitief. Een hoogsensitief kind heeft een andere aanpak nodig dan een kind dat niet hoogsensitief is. Met deze tips kunnen zowel tutoren als ouders de juiste aandacht bieden en daarnaast het kind wat rust geven.

1. Luister en erken

Hoge sensitiviteit is een biologische eigenschap, geen keuze. Alledaagse dingen worden intens ervaren en kunnen hoogsensitieve kinderen sneller moe en prikkelbaar maken. Elk kind is anders; praat, probeer het kind te begrijpen door te vragen en erken hem/haar hierin. Deze kinderen willen gewoonweg begrepen worden. Heb hen lief zoals ze zijn.

2. Richt een fijne leerplek in

Waar de één het gezellig vindt om samen aan de keukentafel huiswerk te maken, heeft de ander juist behoefte aan rust en stilte. Verplaats je dan ook in de wereld van het hoogsensitieve kind bij het inrichten van de leerplek. Wat zie je, wat hoor je, wat ligt er allemaal op tafel? Een hoogsensitief kind heeft baat bij een opgeruimde en stille plek. Ruim die ene rondslingerende pen op en bied de ruimtelijke rust die nodig is.

3. Toon interesse

In de klas zijn het vaak de hoogsensitieve kinderen die niet om de aandacht vragen van de leerkracht. Door alle geluiden en prikkels in het klaslokaal investeert het kind al genoeg energie om zich überhaupt te kunnen concentreren. Hoogsensitieve kinderen verdwijnen vaak naar de achtergrond. Als begeleider heb je de kans om hen de verdiende één-op-één aandacht te geven. Richt je aandacht volledig op het kind, luister goed en laat weten en voelen dat hij/zij gezien wordt.

4. Deel je planning en maak het kind medeverantwoordelijk

Hoogsensitieve kinderen willen graag gezien en gehoord worden. Het gevoel dat alles voor hen bepaald wordt kan averechts werken; ze klappen dicht en zetten hun hakken in het zand. Het kan bij deze kinderen goed helpen om samen de planning door te nemen en het kind te laten beslissen waar jullie als eerste mee aan de slag gaan. Geef het kind het gevoel dat hij/zij ‘in charge’ is.

5. Wees je bewust van je eigen aanwezigheid

Jouw aanwezigheid als begeleider kan heel dubbel zijn voor het kind. Je bent aan de ene kant de hulp en aan de andere kant de afleiding. Denk aan het klikken van een pen, het verzitten op een stoel of het bladeren door een boek. Het zijn allemaal extra prikkels voor een hoogsensitief kind.

6. Vind een balans tussen pushen en beschermen

Veel hoogsensitieve kinderen zijn perfectionistisch. Ze willen alles goed doen. Sterker nog: ze doen het liever perfect. Een hoogsensitief kind heeft vaak wat opstarttijd nodig aan het begin van een project.  De leerling pushen hierin kan hem/haar doen dichtslaan. Probeer te inspireren en te motiveren door het tempo van het kind te volgen. Bezuinig niet op complimenten en laat succeservaringen het hoogtij vieren.

Comment