Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Je kind is ondanks zijn/haar supergoede voorbereiding nog steeds bang voor een mislukking. Bang voor een black-out, bang voor een onvoldoende en bang voor scheve blikken van ouders, klasgenootjes en/of leraren. Er spookt eigenlijk een constant mantra van ’dit-gaat-me-toch-nooit-lukken’ door het hoofd van je kind. Door zo’n negatief zelfbeeld gaat een kind slechter presteren. 

heeft mijn kind faalangst

Faalangst gaat altijd gepaard met een taak waar een beoordeling aan hangt: een toets, een spreekbeurt of een vraag stellen aan de leraar. Een kind hoeft niet alle symptomen te hebben, maar er zijn een aantal punten waarop je kunt nagaan of je kind faalangst heeft. 

Herken faalangst tijdens een uitleg

 • Doordat het hoofd van een kind met faalangst altijd vol zit met gedachten die uitgaan van het ergste, gaan complete verhalen en instructies totaal langs ze heen. 
 • Als je een kind met faalangst een vraag wil stellen na een uitleg, duiken ze weg en vermijden ze oogcontact.

Herken faalangst in de klas

 • Kinderen met faalangst horen graag dat ze hun werk goed gedaan hebben. Überhaupt krijgen ze graag complimenten.
 • Ze zijn bizar kritisch op zichzelf.
 • Een kind met faalangst vraagt vaak naar de bekende weg.
 • Ze zijn heel onzeker en hebben een pessimistische insteek over zichzelf, het werk dat ze verrichten en over andere mensen.
 • Ze zijn erg gevoelig voor sfeer in een groep.
 • Als er opdrachten gemaakt moeten worden, komen ze graag laten zien wat ze gedaan hebben met de vraag of dat wel goed is.

Herken faalangst tijdens een proefwerk

 • Kinderen met faalangst zijn voor en tijdens een toets bijzonder onrustig.
 • Ze beginnen vaak met de moeilijkste opgaven.
 • Ze verbeteren vaak hun eigen antwoorden. Als ze aan het eind van een toets de antwoorden nogmaals checken, gaan ze extreem twijfelen over alles. Nog een keertje doorlezen is dus geen goed idee.
 • Als de toets gedaan is, hebben kinderen met faalangst letterlijk geen idee hoe ze het er vanaf gebracht hebben. Tegenover anderen zullen ze ongetwijfeld zeggen dat ze het slecht gemaakt hebben.
 • Ze spieken liever dan dat ze falen.
bijles kind basisschool rotterdam

De fysieke klachten van faalangst

Bij faalangst zijn niet alleen mentale issues aan de orde. Er zijn ook een hoop fysieke klachten aanwezig zoals overmatig zweten, trillende handjes, hartkloppingen, een snellere ademhaling, slechte eetlust, buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid of zelfs een totale black-out

Als er bellen gaan rinkelen bij het lezen van bovenstaande symptomen en kenmerken, kun je specifieker aan de slag met de faalangst van je kind. Op nimbles.com kun je een tutor uitzoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van kinderen met faalangst. Een tutor via Nimbles zal jouw kind precies de specifieke begeleiding geven die je kind nodig heeft.

Let wel op: als jouw kind ook buiten het uitvoeren van taken last heeft van angsten, dan is er misschien wat anders aan de hand; aarzel dan niet om contact op te nemen met een huisarts.


De beste begeleider voor mijn kind

Hoe vind ik een private tutor voor mijn kind?

 1. Zoek een tutor
  op www.nimbles.com via de zoekfilters een tutor die past bij jouw kind en portemonnee. Deze vorm van individuele huiswerkbegeleiding is al beschikbaar vanaf 10 euro per uur! Neem je 15 uur per maand af? Dan kost je dat 150 euro, dat is veel minder dan bij een huiswerkinstituut en de aandacht is nu ook individueel. 

 2. Vraag een kennismaking aan
  Een kennismakingsgesprek is gratis. De tutor reageert binnen 48 uur op je oproep. Wil je op korte termijn een goede tutor? Vraag dan bij meerdere tutoren een kennismaking aan. De tutor legt in het gesprek uit hoe hij werkt en je kan zelf kijken of er een goede klik is. 
 3. De tutor gaat aan de slag
  Nadat de tutor langs is geweest en jullie hebben jullie afspraken vastgelegd, gaat de tutor aan de slag en heb jij nooit meer gedoe met dat huiswerk!

Vind je het moeilijk om een tutor te kiezen? Bel dan met onze klantenservice. Onze onderwijskundig adviseurs helpen je graag in je zoektocht naar de beste private tutor voor je kind. 

 

 

Comment