Faalangst komt veel voor bij kinderen. Het is letterlijk de angst om te falen bij ‘iets’ waar een beoordeling aan hangt. Denk aan een toets of een spreekbeurt, maar ook een vraag stellen aan een leraar kan al voor een hoop stress zorgen. Het is belangrijk om faalangst bij je kind te minimaliseren en het te helpen het vertrouwen in zichzelf weer terug te krijgen. Wij hebben hier een paar praktische tips voor je om goede hulp te kunnen bieden. 

Tips voor kinderen met faalangst

1. Herken faalangst en neem je kind serieus
Er zijn een heleboel factoren waaraan faalangst te herkennen is. We hebben hier alle symptomen en kenmerken voor je op een rij gezet.

2. Probeer achter de gedachtegang van je kind te komen
Wat denkt je kind op zo’n angstmoment precies? Wanneer beginnen die angstgevoelens? Wat gebeurt er dan precies? Wat denkt je kind op zo’n moment?

3. Help om deze gedachtegang weer gezond te krijgen.
Stel vragen als: ‘Waarom denk je dat iedereen het slimmer is dan jij?’ Is dat echt zo? Waaraan merk je dat? Denk je dat dat realistisch is? Waarom?

4. Zorg ervoor dat je genoeg bewijzen hebt dat het kind niet altijd faalt
Op het moment dat het tegendeel van ‘ik kan het toch niet’ bewezen wordt, ziet je kind misschien eerder in dat het echt niet altijd fout gaat, en dat er ook genoeg momenten bestaan waarop je kind wél goed is in wat hij/zij doet. 

5. Zorg voor meer zelfvertrouwen
Probeer erachter te komen waar het talent van je kind ligt, en stimuleer hem/haar om dit te doen. Is je kind bijvoorbeeld supergoed in een bepaalde sport? Zorg er dan voor dat hij/zij daar kracht, plezier, motivatie en zelfvertrouwen uit haalt.

6. Zorg voor een positieve vibe
Het is heel makkelijk om steeds te benadrukken waar het fout gaat. Veel mensen hebben moeite met complimenten geven. Zonde, want als iets motiverend werkt, zijn het complimenten. Er zijn veel gezinnen waar teveel wordt gekeken naar de resultaten en te weinig naar de inzet van het kind. Zo krijgt een negatieve insteek al gauw de overhand. Dat is doodzonde, want wie wordt daar nou niét onzeker van? Dus: strooi met complimenten alsof het glitter is!

7. Bewaak het overzicht
Zodra je merkt dat je kind het overzicht van taken kwijt is, zorg voor structuur. Deel een grote taak op in kleine stukjes, zodat het kind precies weet wanneer hij/zij wat moet doen. Zo krijg je meteen het overzicht terug.

8. Word niet boos en bewaar je geduld
Onzekere kinderen hebben tijd, geduld en liefde nodig om zelfvertrouwen terug te krijgen. Vind je dat lastig? Op nimbles.com kun je een tutor uitzoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van kinderen met faalangst. Een tutor via Nimbles zal jouw kind de specifieke begeleiding geven die je kind nodig heeft. 

Als jouw kind ook buiten het uitvoeren van taken last heeft van angsten, dan is er misschien wat anders aan de hand. Aarzel dan niet om contact op te nemen met een huisarts of schakel een private tutor van nimbles in om je kind meer zelfvertrouwen te geven. 


Nimbles private tutor

Hoe vind ik een private tutor voor mijn kind met faalangst?

 1. Zoek een tutor
  op www.nimbles.com via de zoekfilters een tutor die past bij jouw kind en portemonnee. Deze vorm van individuele huiswerkbegeleiding is al beschikbaar vanaf 10 euro per uur! Neem je 15 uur per maand af? Dan kost je dat 150 euro, dat is veel minder dan bij een huiswerkinstituut en de aandacht is nu ook individueel. 

 2. Vraag een kennismaking aan
  Een kennismakingsgesprek is gratis. De tutor reageert binnen 48 uur op je oproep. Wil je op korte termijn een goede tutor? Vraag dan bij meerdere tutoren een kennismaking aan. De tutor legt in het gesprek uit hoe hij werkt en je kan zelf kijken of er een goede klik is. 
   
 3. De tutor gaat aan de slag
  Nadat de tutor langs is geweest en jullie hebben jullie afspraken vastgelegd, gaat de tutor aan de slag en heb jij nooit meer gedoe met dat huiswerk!

Vind je het moeilijk om een tutor te kiezen? Bel dan met onze klantenservice op 020-2217181. Onze onderwijskundig adviseurs helpen je graag in je zoektocht naar de beste private tutor voor je kind. 

Comment