zelfvertrouwen kind

Je wil natuurlijk graag dat je kind sterk in zijn/haar schoenen staat en de allerbeste versie van zichzelf is. Zorgeloos en zelfverzekerd. Maar wat als je kind zich laat afremmen door onzekerheden? Die heeft flink wat peptalk nodig. Wij hebben een paar tips waarmee jij je kind kan helpen het zelfvertrouwen te vergroten.

Laat je kind zich alleen met zichzelf vergelijken
Waar het bij kinderen -en volwassenen- vaak mis gaat, is dat ze zichzelf te veel vergelijken met anderen: een ultiem recept om je doodongelukkig te voelen. Zorg er dus voor dat je kind weet dat het uniek is en leg uit dat de vergelijking met een ander totaal nutteloos is. Er is altijd wel iemand te vinden die knapper, slimmer of grappiger is. Troost je kind met de gedachte dat deze vergelijkingen volstrekt onnodig zijn. Het draait om zijn/haar eigen ontwikkeling en niet om die van iemand anders.

Moedig je kind aan voor meer zelfverzekerdheid
Geef bijvoorbeeld support aan de zijlijn op het sportveld. Dat je er bent geeft je kind enorm veel zelfvertrouwen. Stimuleer daarbij natuurlijke interesses. Als je kind dol is op tekenen, laat hem/haar daar lekker een eigen weg in vinden zonder erover te oordelen. En als je kind voetbal helemaal niet leuk vindt, dwing dan ook niet om daarmee door te gaan.

Luister goed naar je kind
Als je het druk hebt, kan het lastig zijn om goed te luisteren wat je kind te vertellen heeft. Probeer hier toch echt tijd voor vrij te maken. Bijvoorbeeld een half uurtje na het avondeten met een kopje thee. Let daarbij ook op de non-verbale communicatie. Door goed te luisteren en te kijken, krijgt je kind het gevoel dat hij/zij ertoe doet.

Maak je kind onafhankelijk
Als je altijd de problemen van je kind zelf wil oplossen, geef je indirect de boodschap dat hij/zij dat zelf niet goed kan. Zelfvertrouwen krijg je door te leren hoe je in allerlei situaties moet handelen. Als een beslissing van je kind verkeerd uitpakt, kun je hier het beste samen over praten om erachter te komen wat er de volgende keer beter kan.

 

Geef alleen welgemeende complimenten
Het is ongeloofwaardig om een kind een compliment te geven als je het niet meent. Zeg niet tegen je zoon dat hij de nieuwe Lionel Messi is, als dat niet zo is. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat overcomplimenteren narcisme in de hand werkt. Geef een compliment alleen als je het echt meent en als het terecht is. Zeg liever dat je trots bent op je zoon omdat hij zo goed zijn best doet en omdat hij goed naar de trainer luistert. Een gemeend woord is veel waardevoller voor het stimuleren van het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Zeg dat je van je kind houdt
Last but not least. Laten weten dat je je kind liefhebt gaat boven alles. Door te zeggen dat je van je kind houdt, zorgt ervoor dat je kind het gevoel heeft dat hij/zij ertoe doet. En dat is het allerbelangrijkste.

 

 

Vind je het lastig om je kind de juiste ondersteuning te bieden? Misschien kan een private tutor je kind hierbij helpen. 

Hoe boek ik een private tutor voor mijn kind?

zelfvertrouwen kind

1. Zoek een tutor
Op Nimbles.com vind je via de zoekfilters een tutor die past bij jouw kind en portemonnee. Deze vorm van individuele huiswerkbegeleiding is beschikbaar vanaf €10 per uur. Neem je 15 uur per maand af, dan kost je dat €150. Dat is goedkoper dan bij een huiswerkinstituut en de aandacht is ook nog eens volledig individueel.
2. Vraag een kennismaking aan
Een kennismakingsgesprek is gratis. De tutor reageert binnen 48 uur op je oproep. Wil je op korte termijn een goede tutor? Vraag dan bij meerdere tutoren een kennismaking aan. De tutor legt in het gesprek uit hoe hij werkt en je kan zelf kijken of er een goede klik is.
3. De tutor gaat aan de slag
Nadat de tutor is langsgekomen en de afspraken zijn vastgelegd, gaat de tutor aan de slag en heb jij nooit meer gedoe met huiswerk!

Vind je het moeilijk om een tutor te kiezen? Bel dan met de Nimbles klantenservice op 020 221 7181. Onze onderwijskundigen kunnen je hulpvraag in kaart brengen en je gratis adviseren in je zoektocht naar een goede private tutor voor je kind.

Comment