Veel mensen roepen gekscherend dat ADD staat voor ‘Alle Dagen Dromerig’. Dat is natuurlijk niet de officiële afkorting, maar wel een behoorlijk treffende beschrijving. Kinderen met ADD zijn namelijk ontzettend vaak dromerig en snel afgeleid. Maar wat is ADD nou precies en wat zijn de symptomen?

Misschien herken je het zelf wel: je bent een boek aan het lezen en voor je het weet zit je te bedenken wat je vanavond nog voor boodschappen moet halen. Voor kinderen met ADD -wat overigens staat voor ‘Attention Deficit Disorder’- zijn zulke denkpatronen dagelijkse kost: ze kunnen moeilijk ergens de volle aandacht bij houden. Vaak is dat het gevolg van een overvol hoofd: er gaan zoveel gedachten om in het hersenpannetje van zo’n kind, dat ze moeite hebben met het opslaan van nóg meer informatie.

Hoe herken je ADD?

Het lastige van ADD is dat de symptomen vaak gebeurtenissen zijn die we zelf ook wel eens hebben. Dagdromen, te laat komen, belangrijke spullen kwijt zijn, niet opletten als iemand iets vertelt. Het verschil zit ‘m in het feit dat een ADD’er dit bijna altijd heeft. Als je al meerdere keren van de leraar hebt gehoord dat je zoon of dochter wel erg vaak naar buiten zit te staren of op een andere manier ‘vergeet’ om op te letten, mag je jezelf wel even achter het oor krabben.

De kenmerken van ADD

Er zijn nog flink wat kenmerken waaraan je een kind met ADD kunt herkennen:

 • Overgevoelig zijn voor prikkels: kinderen met ADD trekken zich regelmatig even terug uit een groep om ervaringen te verwerken.
 • Onzekerheid: ze voelen zich anders dan anderen. 
 • Vergeetachtig en chaotisch zijn: dit komt door een slecht kortetermijngeheugen.  
 • Slecht tijdsoverzicht hebben: kinderen met ADD komen moeilijk op gang en zijn daardoor vaak te laat.
 • Rust aan de buitenkant, chaos aan de binnenkant: hoewel iemand met ADD er aan de buitenkant helemaal zen uit kan zien, zit de hersenpan vaak helemaal vol met gedachten.
 • Aan de ene kant hebben kinderen met ADD structuur nodig om alles te kunnen overzien. Maar als het te gestructureerd en daardoor voorspelbaar wordt, raken ze gedemotiveerd en verliezen ze interesse.

 

De voordelen van ADD

Het leuke van ADD is dat het niet per se alleen een beperking hoeft te zijn. Ja, het is lastig om de focus ergens bij te houden, maar kinderen met ADD hebben mooie eigenschappen waar ‘normale’ kinderen vaak niet over beschikken.

 • Kinderen met ADD zijn vaker geneigd om ‘out of the box’ te denken. Als ze iets onwijs interessant vinden, breken ze een potje met éxtra concentratie open.
 • Ze hebben veel fantasie en een goed gevoel voor humor
 • Kinderen met ADD hebben vaak talent voor een creatief vak als acteren, zingen, schrijven of tekenen.
 • Ze hebben een groot probleemoplossend vermogen en zijn daardoor erg handig
 • Vaak zijn kinderen met ADD gevoelig en emotioneel betrokken bij anderen. Ze kunnen zich goed inleven in wat een ander voelt en denkt.  
 • Ze zijn erg veelzijdig en leren graag nieuwe dingen 
 • Let dus vooral op de frequentie van alle kenmerken. Als je kind vaker last heeft van ADD-gerelateerde symptomen dan is het misschien verstandig om hem/haar eens een keer te laten testen op ADD. Deze diagnose moet uiteraard worden vastgesteld door een (kinder)psycholoog of een kinderarts.

Hulp bij huiswerk

Kan je kind wel wat extra begeleiding gebruiken bij het maken van huiswerk? Nimbles boek je eenvoudig een private tutor die gespecialiseerd is in het begeleiden van kinderen met ADD. Zo krijgt je kind precies de gespecialiseerde aandacht die het nodig heeft.

Comment