cito toets stress

Veel kinderen in het basisonderwijs beginnen te stressen zodra het woord CITO-toets valt. Stress is nooit goed, daarom hebben wij wat tips voor je om die beruchte CITO-stress bij je kind te verminderen.

Leg goed uit aan je kind waarom de CITO-toets gemaakt moet worden
Het is een manier om te meten wat je kind precies geleerd heeft in zijn/haar tijd op de basisschool en welk niveau van voortgezet onderwijs het beste bij hem/haar past. Het is dus geen intelligentietest, maar een toets om te meten wat je kind op dit moment weet en kan. Onthoud daarom goed dat je echt niet weken van tevoren oefentoetsen moet gaan maken met je kind. Zo manipuleer je de CITO-toets en kan het ervoor zorgen dat je kind op een verkeerd niveau wordt ingedeeld.

Ga samen op praktijkoefening voor de CITO-toets
De CITO-toets draait voornamelijk om begrijpend lezen. Lees als voorbereiding samen een artikel lezen uit de Kidsweek of op een andere nieuwssite en stel er inhoudelijke vragen over. Neem je kind mee naar de supermarkt en laat het helpen bij het afrekenen. Zo leert je kind spelenderwijs omgaan met redactiesommen en het verwerken van informatie.

Leer ook spelenderwijs voor de CITO
Een meer ontspannen manier van de voorbereiding zijn spellen als Draaitaal, Doe de Hussel en Spellingtoren. Dit zijn onwijs leerzame spelletjes die je kind helpen om beter inzicht te krijgen in taal. Zo heb je meteen een goede aanleiding voor een gesprek over de CITO-toets en je ziet ook gelijk wat je kind lastig vindt en waar hij/zij wel goed in is.

Say I love you, no matter what
Laat je kind weten dat je vertrouwen in hem of haar hebt. Zeg dat je bij een slechte CITO-score niet minder van hem of haar zult gaan houden. Hoe meer er over de CITO-toets wordt gepraat, hoe meer druk een kind gaat voelen. Het is belangrijk dat een kind goed in zijn/haar vel zit, pas dan kan het optimaal presteren. Ga ook niet ineens regels invoeren omdat de CITO-toets eraan komt. 

Vind je het lastig om je kind de juiste ondersteuning te bieden? Een private tutor kan je helpen. 

HOE BOEK IK EEN PRIVATE TUTOR VOOR MIJN KIND?

cito toets stress

1. Zoek een tutor
Op Nimbles.com vind je via de zoekfilters een tutor die past bij jouw kind en portemonnee. Deze individuele huiswerkbegeleiding is beschikbaar vanaf €10 p/u. Neem je 15 uur per maand af, dan kost je dat €150. Dat is goedkoper dan bij een huiswerkinstituut en de aandacht is volledig individueel.
2. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan
De tutor reageert binnen 48 uur op je oproep. Wil je op heel korte termijn een goede tutor? Vraag dan bij meerdere tutoren een kennismaking aan. De tutor legt in het gesprek uit hoe hij werkt en je bepaalt zelf of de klik goed genoeg is.
3. De tutor gaat aan de slag
Nadat jullie elkaar hebben ontmoet en de afspraken vastgelegd zijn, gaat de tutor aan de slag en heb jij nooit meer gedoe met huiswerk!

Vind je het moeilijk om een tutor te kiezen? Bel dan met Nimbles op 020 221 7181. Onze onderwijskundigen kunnen je hulpvraag in kaart brengen en helpen je bij je zoektocht naar een goede private tutor voor je kind.

Comment