faalangst kind oorzaak

Kinderen met faalangst hebben een bijzondere denkwijze. Ze denken dat ze er alleen toedoen op het moment dat ze perfecte prestaties leveren. Ze denken hierbij niet aan de prestatie zelf, maar over hoe ze absoluut alles zullen verpesten. Waar komt deze extreme vorm van onzekerheid toch vandaan?

Laten we vooropstellen dat faalangst niemands schuld is. Niet van leraren, niet van ouders en ook niet van het kind. Ieder mens heeft andere genen en reageert verschillend op levensgebeurtenissen. Hoewel ‘de schuld’ van faalangst niet bij iemand neergelegd kan worden, zijn het wel vaak aansporingen van anderen die ervoor zorgen dat een kind angstig wordt om te falen. Denk hierbij aan leuzen die niet taakgebonden zijn, maar (vaak door de ouders) als een soort levensdoel worden meegegeven. Denk hierbij aan een uitspraak als ‘doe je stinkende best!’.

Ook zijn er een paar aspecten die het zelfvertrouwen van een kind behoorlijk doen afnemen:

1. Overbescherming
Het kind heeft niet geleerd om te falen. Zodra er iets dreigt mis te gaan, grijpen de ouders in. Dit gaat ten koste van het vermogen van een kind om problemen zelf op te lossen.

2. Verwaarlozing
Deze staat haaks op de overbescherming. Het kind faalt en niemand helpt.

3. Perfectionisme
Als de ouders van een kind altijd alles tot in de puntjes willen regelen, komt een kind ook onder druk te staan. Ouders zijn immers het grootste voorbeeld van een kind, en die krijgt door het perfectionisme van zijn/haar ouders de indruk dat iets nooit goed genoeg is.

4. Ongeduldigheid
Ieder mens is verschillend. De manier waarop informatie bij een kind verwerkt wordt ook. Als dit volgens ouders niet snel genoeg gaat, zorgt dit voor onzekerheid bij het kind.

Heb je het idee dat een kind lijdt onder één van deze vier aspecten? In dit artikel lees je onze tips om een kind met faalangst te helpen. En hier hebben we de symptomen en kenmerken van faalangst op een rijtje gezet.

HOE BOEK IK EEN PRIVATE TUTOR VOOR MIJN KIND?

faalangst kind oorzaak

1. Zoek een tutor
Op Nimbles.com vind je via de zoekfilters een tutor die past bij jouw kind en portemonnee. Deze individuele huiswerkbegeleiding is beschikbaar vanaf €10 p/u. Neem je 15 uur per maand af, dan kost je dat €150. Dat is goedkoper dan bij een huiswerkinstituut en de aandacht is volledig individueel.
2. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan
De tutor reageert binnen 48 uur op je oproep. Wil je op heel korte termijn een goede tutor? Vraag dan bij meerdere tutoren een kennismaking aan. De tutor legt in het gesprek uit hoe hij werkt en je bepaalt zelf of de klik goed genoeg is.
3. De tutor gaat aan de slag
Nadat jullie elkaar hebben ontmoet en de afspraken vastgelegd zijn, gaat de tutor aan de slag en heb jij nooit meer gedoe met huiswerk!

Vind je het moeilijk om een tutor te kiezen? Bel dan met Nimbles op 020 221 7181. Onze onderwijskundigen kunnen je hulpvraag in kaart brengen en helpen je bij je zoektocht naar een goede private tutor voor je kind.

 

Comment